tiistai 8. joulukuuta 2009

Kansanedustaja Pekka Haavisto:
Onko Afrikan kriiseihin ratkaisua?

Kansanedustaja ja ulkoministerin erityisedustaja Afrikan kriiseissä Pekka Haavisto alusti klubilla tiistaina 8.12. klo 18.00 Afrikan sarven kriiseistä ja niiden ratkaisuyrityksistä. Haavisto on toiminut EU:n erityisedustajana Sudanissa 2005-2007, ja YK:n neuvonantajatehtävissä Afrikan sarven alueella.

Kuva: Haavisto Mogadishussa huhtikuussa 2009

Sudan ja Darfur

Ensimmäiseksi on hyvä muistaa mittakaava: Darfurin maakunta länsi-Sudanissa on noin Ranskan kokoinen alue, tai Teksasin kokoinen, kuten amerikkalaiset sen sanovat. Toiseksi on hyvä muistaa kulttuuri: furien, zaghawien ja monien arabiheimojen kulttuuri alueella on vanhaa. Jabel Marran vuoristossa, keski-Darfurissa tapaamani fur-heimon naiset olivat pukeutuneet värikkäisiin, perinteisiin kansallispukuihinsa.

perjantai 4. joulukuuta 2009

Poikkeusklubi Ateneumin
Picasso-näyttelyssä

Perjantaina 4.12. pidimme poikkeuksellisesti klubin Ateneumissa, jossa oli esillä harvinainen kokoelma Pariisin Musée National Picasson aarteita. Näyttelyyn klubilaiset johdatti Anja Olavinen, joka toimii Ateneumin vastaavana museolehtorina.

***

Anja: Ateneumin näyttelyssä on erityistä se, että esillä olevat parisen sataa työtä ovat peräisin Picasson omasta kokoelmasta. Ne ovat teoksia, jotka Picasso halusi pitää eri syistä itsellään - siksi että ne edustivat taiteilijan näkemyksen mukaan merkittävää vaihetta hänen tuotannossaan, tai myös siksi, että teokset olivat hänelle tärkeitä henkilökohtaisista syistä.

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005