keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Klubi ke 4.2. klo 17.00: Juha Olavinen: Mihin Suomi kuuluu?

Keskiviikkona 4.2. Juha Olavinen tarkastelee kysymystä, joka on vaivannut alustajaa pitkään: Mihin Suomi kuuluu? Tai kenelle. Puheenvuorossaan Olavinen tarkastelee kysymystä historian ja nykymenon valossa.

tiistai 13. tammikuuta 2015

Klubi ke 21.1.2015. FT Kati Lintonen: Veden luonto I. K. Inhan valokuvissa.

Keskiviikkona 21.1. vieraaksemme saapuu FT Kati Lintonen aiheenaan I. K. Inha.
I. K. Inha: Muhoksen kirkko. 1895

- Lintonen on tutkinut pitkään valokuvataidetta ja on kirjoittanut mm. teokset Valokuvan 70-luku. Suomalaisen valokuvataiteen legitimaatio ja paradigmamuutos 1970-luvulla (1988) sekä Hymyilevät rannat - I. K. Inhan luonnonhurmaus ja melankolia (2006). Vuonna 2011 Lintonen väitteli aiheesta Valokuvallistettu luonto - I. K. Inhan tuotanto luonnon merkityksellistäjänä.

Klubialustuksessaan Lintonen esittelee väitöstyönsä pohdintoja vesielementin valokuvallistamisesta maailman ymmärtämisen näkökulmasta. Hän tarkastelee Inhan vesiaiheita mm. Gaston Bachelardin (1884 - 1962) ajatusten kautta ja päätyy myös kysymään, voisiko vesiluonnon valokuvallistamisen nähdä eräänlaisena fenomenologisena reduktiona Inhan Puro-valokuvaesseessä.

Valokuvaaja, kirjailija ja toimittaja I. K. Inha syntyi marraskuussa 1865 ja näin hän on Jean Sibeliuksen ohella toinen suomalainen mestari, jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta.

Tervetuloa


perjantai 2. tammikuuta 2015

Klubin kevätkauden avaus 7.1.2015 klo 17.00. TTK Juha Kuisma: Talon filosofia

Klubin kevätkausi avautuu tammikuun seitsemäs. Kauden avaa TTK Juha Kuisma pohdinnallaan Talon filosofiasta.
Juha Kuisman talouspuheet saivat keväällä 2009 klubihomman alkuun. Klubilla Kuisma on alustanut aiemmin taloudesta sekä Heideggerista. Lisäksi hän on tarkastellut vieraanamme myös Pirkanmaaan muinaista asutushistoriaa

Viime aikoina Kuisma on toiminut  kylien liiketoiminta-asiamiehenä Suomen kylätoiminta ry:ssä ja on myös
kotikuntansa Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Siirtynee kevätkaudella parlamentaarikon uralle.

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005