tiistai 27. joulukuuta 2016

Latupartio kaamoksessa Yli-Kyrössä 25.12.2016

Klubin ulkoilujaoston pioneerit Yli-Kyrön maisemissa pohjustamassa latua Nammalkuruun. Kuva Sten Maury.

tiistai 20. joulukuuta 2016

Markku af Heurlin: TALVIPÄIVÄN SEISAUKSEN POSTILLA - Kesän 1816 muistoja.

Äsken Käpylässä melkein talvi. Kuva JO
Talvipäivän seisaus on nyt keskiviikkona 21.12. Tuomaan päivänä klo 12.44. Talvipäivän seisauksena aurinko on pohjoisella taivaalla matalimmillaan ja eteläisellä taivaalla korkeimmillaan.  Eläinradalla aurinko siirtyy Jousimiehen merkistä Kauriin merkkiin. Sen vuoksi eteläistä kääntöpiiriä kutsutaan Kauriin kääntöpiiriksi. Itse taivaanpallolla aurinko on vielä kirkkaasti Jousimiehen tähdistössä.

Joulun aikana näkyy kirkkaalla säällä Ursidien melko heikko tähdelentoparvi. Maksimi on tänä vuonna 22.12. Tähdenlentoja näkyy 5- 10 tunnissa. Melko hitaita, ja voivat olla missä päin tahansa taivaankantta. Tähdenlentojen ns. radiantti on Pienen karhun (Ursa Minor) tähdistössä. Siitä nimi.

Meteoriparven kappaleet ovat jonkun ammoin sitten haihtunen komeetan jäänteitä, useimmat hiekanjyvän kokoisia. Ne kulkevat itse asiassa yhdenmuotoista rataa, joka kulkee Pienen karhun tähdistön suunnasta (radiantti). Perspektiivin johdosta niiden radat vain näyttävät erilaisilta taivaanpallolla.

Pohjoisella pallonpuoliskolla päivä on lyhimmillään, Helsingissä vajaat seitsemän tuntia, Oulussa n. 3½ tuntia ja Rovaniemellä noin kaksi tuntia. Utsjoella kaamos on alkanut 25.11. ja päättyy 17.1. Helsingin horisontissa aurinko on etelässä noin seitsemän asteen eli siinä kämmenenleveyden korkeudella.

Tämän talvipäivän seisauksen teemaksi olen valinnut kesän 1816 merkittävät tapahtumat:

perjantai 16. joulukuuta 2016

Klubin syyskauden päätös ke 21.12. klo 18.00. Minna Pöllänen: Jean Sibeliuksen Puusarja. Juha Kuisma: Katastrofipuun äärellä.

Klubin syyskauden päätösjuhla on keskiviikkona 21.12.2016 klo 18.00. Ohjelmassa seuraavat numerot:

Minna Pöllänen: Jean Sibeliuksen Puusarja
Juha Kuisma: Katastrofipuun äärellä
Tarjoilua
Joululauluja
Klubin syyskauden päätöksen aloittaa pianotaiteilija Minna Pöllänen soittamalla Jean Sibeliuksen Puusarjan: När rönnen blommar , Den ensamma furan, Aspen, Björken  ja Granen.
Seuraavaksi saamme kuulla TTK Juha Kuisman pohdintoja maailmaamme koettelevasta epävarmuudesta, häiriöistä ja epäjärjestyksen lähteistä katastrofipuun äärellä. Puheenvuorossaan Kuisma hahmottelee tekijöitä, joita yhteiskunnan pidempiaikainen kestävä kehitys edellyttävät.
Tässä lainaus teemaa käsittelevästä Juha Kuisman tekstistä Puu-lehdessä nro 4/16:

”Yhteiskunnan tavoittelemaa  kestävyyttä on kahta laatua. Se voi olla palautuvaa eli reversiibeliä kuten vuodenaikojen toistuva vaihtelu. Se voi olla resilienttiä eli toipuvuutta, häiriönkestävyyttä, järjestelmän itsekorjauskykyä. Edellisessä palataan entiseen tasapainotilaan, jälkimmäisessä haetaan kriisin aikana ja sen jälkeen uusi optimaalinen tasapaino.”


Tarjoilun jälkeen muutamia joululauluja. Klubin sekakuoro. 


Seurustelua

Tervetuloa

torstai 8. joulukuuta 2016

Klubi 14.12.2016 klo 18.00. VTM Reeta Paakkinen: Turkin tilanne

Keskiviikkona 14.12. saamme vieraaksemme VTM, vapaa toimittaja, kirjailija Reeta Paakkisen, joka alustaa Turkin tilanteesta.

- Mistä viime kesän epäonnistuneessa vallankaappausyrityksessä oli kyse? Miten naapurimaa-Syyriassa riehuva sisällissota vaikuttaa Turkkiin? Kuinka pakolaiskriisi vaikeuttaa Turkin ja EU:n suhteita entisestään?"
Reeta Paakkinen on asunut pitkään myös Turkissa ja näin saanut syvempää nälökulmaa tähän idän ja lännen välimaastossa liikehtivaan valtakuntaan.
1600-luvulla nyky Turkki oli osana Ottomaniaa

Paakkinen on opiskellut Kreikan ja Turkin nykyhistoriaa, politiikkaa ja kieliä sekä Englannissa että Kreikassa. Maisterintutkinnon hän suoritti London School of Economicsissa pääaineenaan kansainvälinen laki ja nationalismi. Reeta Paakkinen aloitti toimittajana Financial Times Busineksen aikakausilehtikustantamossa Lontoossa ja on jatkanut sitä Istanbulissa Hûrriyet Daily News -sanomalehdessä. Istanbuliin hän muutti vuonna 1998.

Edellisen kerran Reeta oli klubivieraana huhtikuussa 2014 otsikolla Turkki kahden arvomaailman risteyksessä. Tässä siitä enemmän:

http://filosofiklubi.blogspot.fi/2014/04/klubi-ke-234-poikkeuksellisesti-kello.html
Paakkisen uusin teos (Kuun ja tähden mailla - Elämää Turkissa ja Kyproksella. Atena kustannus) julkaistiin lokakuussa 2015.

Tervetuloa

Juha

Ps. Jolukuussa kokoontuminen vielä ke 21.12. klo 18.00. Illan aiheeseen johdattaa TTK Juha Kuisma. Tarkemmin kohta. 

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Itsenäisyyden päivänä 6.12.2016 Sakari Topeliuksen haudalla

Klubin edustajat kävivät  itsenäisyyspäivänä sytyttämässä kynttilät Zachris ja Maria Emilia Topeliuksen haudalle.

Muistomerkin on veistänyt Walter Runeberg vuonna 1905. Figuurin nimenä on Valoa kohti.


Paikalla kuvasi Markku af Heurlin.



- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005