maanantai 23. tammikuuta 2017

Klubilla ke 1.2.2017 prof. Tapio Varis: Propagandan paluu, sivilisaatio ja medialukutaito 2017

Keskiviikkona 1.2.2017 YTT,  prof. Tapio Varis on luvannut valottaa aikaamme vaivaavaa propagandan uutta tulemista.
Käänteet maailman menossa näyttävät tuoneen takaisin kylmän sodan kaltaisen mediailmaston. Tapio Varis analysoi tilannetta alustuksessaan ja toteaa mm seuraavaa:

..Sivilisaatioiden nousu ja uusien identiteettien syntyminen uuden viestintä- ja informaatioteknologioiden oloissa ovat luoneet tarpeen uudenlaisen yliopiston synnyttämiseksi...
..Sivilisaatioiden dialogi edellyttää kokonaisvaltaisesta taitojen ja hengen kehittämistä, joka luo yhteiskunnan ja talouden toimijoille myös moraalifilosofista uskottavuutta. 

Lukutaidon käsitettä on laajennettu media- ja informaatiolukutaidoksi. Kylmän sodan propagandakäsitteet ovat saaneet rinnalleen hybridisodan ilmaisuja. Medialukutaito nähdään nyt usein informaatiosodan eikä vuoropuhelun välineenä...

Tervetuloa

torstai 19. tammikuuta 2017

HEIKINPÄIVÄN MIETELMIÄ.

Tänään 19. tammikuuta herran vuonna 2017 on Heikinpäivä,  ”talvi-Heikki”, joten on sopiva hetki muistaa myös Heikkiä näin ehkä hieman vaatimattoman ellei peräti ankean - puhumme nyt siis eritoten pääkaupunkiseudusta - talvipäivän ratoksi.

Piispa Henrikin muistopäivä 19.1.
Lallilla pitkä veto ja hyvä luisu
Legendan mukaan mahtitalonpoika Lalli surmasi Suomen ensimmäisen katolisen piispan Henrikin Köyliönjärven jäällä 20 tammikuuta 1156. Henrikin, maamme suojeluspyhimyksen (ja myös Lallin) olemassaolosta on epävarmuutta. Hänen luistaan on kyllä käyty kauppaa keskiajalla ja tällä vuosituhannella kiistaa museoviraston sekä Suomen katolisen ja luterilaisen kirkon välillä. Muistopäivä on 19 tammikuuta, koska 20. tammikuuta oli omistettu Pyhälle Sebastianille.

Varmuudella tunnetaan vasta Suomen kolmas tai neljäs piispa Tuomas ( k. 1248) Hän osallistui saksalaisten ritareiden onnettomaan sotaretkeen Nevajoelle ja luopui piispan arvostaan 1245 viettäen kolme loppuvuottaan katumuksessa ja hartaudessa Visbyn luostarissa. Karl Johan (Kaarlo) Bergbom suunnitteli näytelmää piispa Tuomaksesta 1860/70-luvulla, mutta se jäi. Aiheesta teki Einojuhani Rautavaara oopperan 1982 – 85. Hieno teos.

Taistelun voittaneiden novgorodilaisten johtaja oli sitten pyhimykseksi kohotettu Novgorodin ja myöhemmin myös Vladimirin suuriruhtinas Aleksanteri Nevski eli Pyhä Aleksanteri Nevalainen.

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Klubin kevätkauden alku ke 18.1.2017 klo 18.00. Juha Olavinen: Suomi ja alue


Kevätkauden aloittaa J.Olavinen  keskiviikkona 18.1. Tarkastelun kohteena  on itsenäisenä yhteiskuntana kohta satavuotisen Suomen asia sekä alue. Alustaja sanoo etsiävänsä vaihtoehtoa niin markkinalogiikan pakotttamalle sumealle globalisaatiolle kuin jokapuolella nousevalle nationalismillekin tavalla, joka ei ota lähtökohdakseen "kansaa, kieltä ja rotua" vaan sen  "alueen", joka hoitamiseen meidät on yhdessä muun (alueellisen) luomakunnan kanssa kutsuttu täällä yhteisen pallomme aika pohjoisessa kolkassa.

Olavinen on sivunnut samaa teemaa pari vuotta sitten klubialustuksessani "Mihin Suomi kuuluu"
Tervetuloa

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005