lauantai 16. maaliskuuta 2013

Kevätpäivän tasausklubi ke 20.3.2013 kello 17.00: Markku af Heurlin.: Kaksi päiväntasausta ja kaksi päivänseisausta - katsaus vuodenkiertoon

Tasattu on.
Klubi on huomioinut vuodenkierron tasaukset ja seisahdukset merkintöinä ja muistutuksina täällä blogissa. Keskiviikkona 20.3. 2013 kevätpäivän tasaus osuu kerrankin klubipäivälle. Näin ollen päivän istunto kuluu tasauksen siivellä vuodenkierron äärellä. Kierroksen ulottuvuuksia valottaa Markku af Heurlin.  Muistin virkistykseksi af Heurlinin lyhyt alkuselvitys juhlapäiväämme liittyen:

Kevätpäivän tasauksena aurinko siirtyy eteläiseltä taivaanpallolta pohjoiselle eli ylittää taivaan ekvaattorin. Kevätpäivän tasauspiste on tähtitieteessä taivaanpallon nollameridiaanin määrittelykohta ja sitä merkitään Oinaan merkillä.
...
Maapallon pyörimisakseli tekee hidasta prekessioliikettä, eli taivaannapa siirtyy hitaasti. Pohjantähden lähellä se on vain lyhyen aikaa, siinä tuhannen vuotta.
...
Aika kevätpäivän tasauksesta syyspäivän tasaukseen on 186,44 vrk. ja syyspäivän tasauksesta kevätpäivän tasauksen 178,8 vrk. Ei siis tasan puolta vuotta.

Kevätpäivän tasauksena päivä on kaikkialla maapallolla yhtä pitkä, periaatteessa 12 tuntia, mutta ei aivan tarkkaan. Auringon keskipiste nousee kaikkialla idästä kello 6 paikallista aikaa ja laskee kello 18 paikallista aikaa tähtitieteellisen horisontin alle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005